اطلاعات ضروری درباره فرمان ترامپ در جهت اعمال ممنوعیت‌ها علیه مسلمانان پس از تصمیم دیوان عالی ایالات متحده

در پی تصمیم دیوان عالی ایالات متحده در ۲۶ ژوئن مبنی بر تأیید نسخه سوم فرمان ترامپ برای ممنوع‌کردن ورود مسلمانان، این صفحه پرسش و پاسخ،‌ برای جواب‌دادن به سئوال‌های شما در نظر گرفته شده است.

چه چیزهایی تغییر کرده است؟

متأسفانه موارد زیادی دستخوش تغییر نشده‌اند. اگر شما هفتهٔ گذشته مشمول فرمان اجرایی ترامپ برای ممنوعیت ورود مسلمانان می‌شدید، امروز نیز همان شرایط صادق است. تغییر در آن‌جا رخ داده که ما چگونه علیه این فرمان مبارزه کنیم. ما همیشه بر استراتژی دوسویهٔ چالش حقوقی و ابتکارات قانون‌گذاری تمرکز داشته‌ایم. به همین خاطر است که «نایاک اکشن»، سازمان زیرمجموعهٔ ما، همکاری‌اش را با سازمان‌های متحدمان دو برابر خواهد کرد تا زمینهٔ لغو قانونی فرمان مذکور را فراهم کند. ما در این نبرد پیروز خواهیم شد؛ اما تا آن زمان، به ارائه مشاوره در زمینهٔ فرمان اجرایی محدودکننده، ادامه خواهیم داد.

این محدودیت‌ها چه کسانی را در بر می‌گیرد؟

صدور ویزاهای مهاجرتی (از جمله لاتاری گرین کارت) برای شهروندان ایران، لیبی، سومالی، سوریه، یمن و کره شمالی تا زمانی نامحدود معلق شده است. هیچ‌گونه تقاضای اقامت دائم برای کشورهای فوق‌الذکر بررسی نمی‌شوند. این بدان معناست که هیچ‌گونه ویزای مهاجرتی صادر و تقاضای آن بررسی نخواهد شد. ورود با ویزاهای غیرمهاجرتی، به استثنای دارندگان ویزای دانشجویی (اف و ام) یا ویزای مبادله (سری جِی)، ممنوع شده است. صدور ویزاهای ب-۱ و ب-۲ برای شهروندان لیبی و یمن معلق شده است. برخی مقام‌های دولت ونزوئلا و خانواده‌هایشان نیز از ورود با ویزاهای ب-۱ و ب-۲ منع شده‌اند. ویزاهای غیرمهاجرتی برای سوری‌ها و شهروندان کره شمالی صادر خواهد شد. شهروندان سومالی مشمول بررسی‌های مضاعف می‌شوند اما کماکان می‌توانند برای ویزاهای غیرمهاجرتی اقدام کنند.

این محدودیت‌ها چه کسانی را در بر نمی‌گیرد؟

این محدودیت‌ها شامل کسانی نمی‌شود که به آن‌ها در آمریکا پناهندگی اعطا شده یا به عنوان پناهنده به ایالات متحده منتقل شده‌اند.
ایرانیانی که ویزاهای اف، ام و جِی دارند، باید مشمول روند عادی صدور ویزا شوند و این محدودیت شامل آنان نمی‌شود.
دارندگان برخی ویزاهای غیر مهاجرتی از لیبی (غیر از ویزاهای ب-۱ و ب-۲)، یمن (غیر از ویزاهای ب-۱ و ب-۲) و ونزوئلا (غیر از برخی مقام‌های دولتی و خانواده‌هایشان) اجازه ورود دارند.
ممانعت از ورود شامل مسافرانی که با سایر انواع مدارک سفر، مانند نامه حمل‌ونقل یا مدرک Advanced Parole وارد شوند، نخواهد شد.
بخش ۳ از متن فرمان، اجازه می‌دهد که معافیت اشخاص در هر پرونده در صورت مشمول شدن به موارد زیر، به طور جداگانه بررسی و در صورت احراز، ممنوعیت ورود آنان لغو شود:
۱. یک فرد خارجی که در شرایط بسیار دشوار و ویژه‌ای باشد.
۲. ورود آن‌ها خطری برای امنیت ملی و آسایش عمومی نباشد.
۳. ورود آن‌ها به نفع امنیت ملی باشد.
در عمل، روشن نیست که چه نوع پرونده‌هایی مشمول سه مورد بالا خواهند شد و نمی‌توان صدور این معافیت‌ها را پیش‌بینی کرد. اطلاعات بیشتر در بخش معافیت‌ها آمده است.

اگر من ویزای مولتیپل داشته باشم، آیا می‌توانم به خارج از آمریکا سفر کنم و بازگردم؟

این یکی از متداول‌ترین پرسش‌های آن‌ دسته از شهروندان کشورهای مشمول فرمان اجرایی ترامپ است که ویزای آمریکا دارند. پاسخ کوتاه این است که «بله» اما باید این کار را با احتیاط‌های ویژه‌ای انجام دهید. مثلاً اگر شما یک ویزای مولتیپل اف-۱ دارید، می‌توانید به خارج از ایالات متحده سفر کنید و بازگردید. ما دانشجویان ایرانی را داشته‌ایم که ویزای مولتیپل اف-۱ داشته‌اند و از زمان اجرایی‌شدن نسخه سوم محدودیت‌ها به ایران سفر کرده و بدون هیچ محدودیتی به آمریکا بازگشته‌اند. با این حال، مهم است به یاد داشته باشیم که مأموران اداره گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده می‌توانند حتی اگر ویزای معتبر داشته باشید، از ورود شما جلوگیری کنند. همواره این ریسک وجود دارد که شما از مرز بازگردانده شوید. این ریسک پیش از فرمان اجرایی ترامپ وجود داشت و اکنون به نظر می‌رسد که اندکی جدی‌تر شده است.

اگر من ویزای دانشجویی مولتیپل داشته باشم، برای سفر به خارج از آمریکا و بازگشت به این کشور، چه مواردی را باید مد نظر قرار دهم؟

این، سوال بسیاری از دانشجویان است. در این بخش، گفته می‌شود که دارندگان ویزای اف-۱ مولتیپل چه مواردی را باید در زمینهٔ سفر به خارج از آمریکا و بازگشت به این کشور، رعایت کنند.

● پاسپورت معتبر که دست‌کم شش ماه به تاریخ انقضای آن مانده باشد و یک ویزای مولتیپل نیز درون آن الصاق شده باشد.
● فرم معتبر I-20 با امضا از مشاور دفتر دانشجویان بین‌المللی (ISO) در صفحه دوم آن، که کمتر از یک‌سال از صدور آن گذشته باشد.
● مدرک پشتیبانی مالی (مانند نامه بورسیه یا گواهی بانکی)
● مدرک ثبت نام در دانشگاه (مانند نامه پذیرش، کارت دانشجویی یا ثبت نام در کلاس)
فرم I-901
● از بخش خدمات دانشجویان بین‌المللی دانشگاه‌تان بپرسید که فهرست توصیه‌های آنان برای همراه داشتن مدارک پیش از سفر چیست؟ ممکن است فهرست آن‌ها تغییر کرده باشد.
توصیه می‌شود که هر چه می‌توانید، مدارک مختلف را با خود همراه داشته باشید. به‌علاوه، در حالی که ضروری نیست مدارکی دال بر دلیل سفر خود به همراه داشته باشید، همیشه مفید است که چنین مدارکی (مانند کارت دعوت به عروسی) همراه‌تان باشد تا در صورتی که مشمول بررسی‌های مضاعف شدید، کمک‌کننده باشند.

آیا دیوان عالی دربارهٔ روند معافیت‌ها شفاف‌سازی کرده است؟

خیر. یک قاضی که با نظر اکثریت مخالف بود، بر مبنای شواهد استدلال کرده است که روند معافیت‌ها یک بهانه و موردی مصنوعی است زیرا تنها تعداد اندکی توانسته‌اند از این بندها استفاده کنند. این تصویر بر مبنای شواهد افسران کنسولی است که روند را «دغل‌کاری» خوانده‌اند. آن‌گونه که پاسخ به سوالات سناتور وان هولن مشخص می‌کند، کمتر از ۲ درصد از فرم‌های تقاضا از کشورهای یادشده، مشمول معافیت‌ها شده‌اند و تقریباً تمامی آن‌ها زمانی صادر شدند که کنگره از دولت خواست تا اطلاعات مربوطه را ارائه کند.
بخش سوم از اعلامیه اجازه می‌دهد که پرونده معافیت در مورد افرادی که ۱) در شرایط بسیار دشوار و ویژه‌ای باشند، ۲) ورود آن‌ها خطری برای امنیت ملی و آسایش عمومی نباشد و ۳) ورود آن‌ها به نفع امنیت ملی باشد، به طور مستقل بررسی شود. مشخص نیست که چه شرایطی باعث شمول این موارد می‌شود اما شرایط پزشکی اورژانسی یک عضو خانواده، از جمله شرایطی است که منافقانه در بخش معافیت‌ها گنجانده شده است. برخی از کسانی که نامزدها و همسران آن‌ها از فرمان ممنوعیت ورود مسلمانان ضربه خورده‌اند، به اشتباه تصور می‌کنند که رابطه نزدیک با یک شهروند آمریکا باعث معافیت از ممنوعیت‌ها می‌شود. این درست نیست. «نایاک اکشن» کماکان تلاش می‌کند تا این امر را در کنگره به چالش بکشد. اما اکنون، ما به کسانی که باور دارند مشمول معافیت می‌شوند، توصیه می‌کنیم تا برای ویزا درخواست کند. افرادی که در آمریکا هستند می‌توانند از قانون‌گذاران‌شان بخواهند تا از دولت دربارهٔ تقاضاهای ویزا سوال کنند؛ این می‌تواند روند معافیت اعضای خانواده یا دوستان را تسهیل کند.

آیا این محدودیت‌ها دائمی هستند؟ آیا طبقات محروم‌شدهٔ ایرانی هرگز نخواهند توانست به آمریکا سفر کنند؟

نسخه سوم فرمان اجرایی ترامپ برای محدود کردن مسلمانان هیچ گونه تاریخ انقضایی ندارد و دیوان عالی نیز این تصمیم را ابرام کرده که «نیازی نیست تا رئیس‌جمهور از ابتدا تاریخ انقضایی برای محدودیت‌های ورود تعیین کند.» ما مطمئنیم که سرانجام خواهیم توانست محدودیت‌ها علیه مسلمانان و روند «سخت‌گیری‌های شدید در بررسی و تأیید» را از طریق مکانیسم‌های قانون‌گذاری از بین ببریم. این کار از طریق حمایت «نایاک اکشن» از نامزدهایی که به لغو محدودیت‌ها متعهد باشند، دنبال می‌شود. نایاک اکشن این مسأله را در کانون توجه قرار می‌دهد و با سازمان‌های شریک و متحدان در میان قانون‌گذاران، به دنبال راه حل قانونی خواهد گشت.

آیا دارندگان کارت سبز (گرین کارد) نیز مشمول این محدودیت‌ها می‌شوند؟

بر مبنای مفادی که اعلام شده، ممنوعیت اجازه ورود شامل افراد دارای «اقامت دائم قانونی» ایالات متحده (LPRها) که عموماً با نام «دارندگان گرین کارد» شناخته می‌شوند، نخواهد شد. با این حال، تقاضاهای جدید برای کارت سبز بررسی نمی‌شود.

اثر نسخه سوم ممنوعیت‌های اعمال‌شده علیه مسلمانان، بر شهروندانی که تابعیت دوگانه دارند، چیست؟

شهروندانی که تابعیت مضاعف دارند، اگر با گذرنامه کشوری غیر از هشت کشور نامبرده وارد شوند، مشمول ممنوعیت نمی‌شوند. بنابراین، برای مثال اگر شما شهروند یک کشور عضو اتحادیه اروپا هستید و هم‌زمان گذرنامه ایرانی دارید، هنگامی که با گذرنامه اروپایی خود وارد کشور شوید، مشمول ممنوعیت‌های مندرج در فرمان مذکور نخواهید شد. با این حال، شهروندان یکی از هفت کشور ممنوعه ذیل نسخه سوم فرمان اجرایی، نیاز به ویزای معتبر اف، ام یا جِی دارند. ایرانیانی که ملیت دوگانه دارند و ویزای آن‌ها پیش از ۱۸ اکتبر ۲۰۱۸ صادر شده است، ویزایشان باطل نخواهد شد. اما باید دید که آیا به آن‌ها اجازه ورود داده می‌شود یا خیر؛ زیرا ادبیات به کار رفته در فرمان، در این باره صراحت ندارد.